Składniki na ciasto:
– 4 jajka
– 1 szklanka fruktozy lub cukru
– 2 szklanki mąki
– 1 szklanka oleju
– 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
– 1 łyżeczka sody oczyszczonej
– 1 kg jabłek
– 2 łyżeczki mielonego cynamonu
Kruszonka:
– 0,5 szklanki mąki
– 0,5 szklanki cukru
– 125g margaryny
– 70g płatków migdałów
Jajka ubijamy mikserem z fruktozą (lub cukrem) do momentu, aż składniki się połączą. Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Dodajemy sypkie składniki do jaj utartych z cukrem i miksujemy. Na koniec do ciasta dodajemy olej i także miksujemy.
By przygotować kruszonkę do miski wsypujemy mąkę, cukier oraz dodajemy margarynę. Palcami zacieramy kruszonkę.
Jabłka myjemy i obieramy, a następnie kroimy na dowolnego kształtu kawałki.
Formę wielkości ok. 25 cm na 30 cm wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto do formy, układamy na nim jabłka, posypujemy cynamonem i kruszonką, a na samym wierzchu płatkami migdałów.
Ciasto pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 st. przez 45 min. Smacznego!