Muffinki korzenne z jabłkami i orzechową posypką

Składniki (na około 12 sztuk):
– 1,5 szklanki mąki pszennej
– 0,5 szklanki mąki razowej
– 0,5 szklanki brązowego cukru
– 1 łyżka przyprawy korzennej do piernika
– szczypta soli
– 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
– 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
– 0,5 szklanki mleka
– 0,5 szklanki jogurtu naturalnego lub maślanki
– 3 łyżki roztopionego masła (ok. 45 g)
– 1 jajko
– 3 średniej wielkości jabłka, obrane i pokrojone w kostkę lub starte
– posiekane drobno orzechy włoskie

W jednym naczyniu wymieszać składniki sypkie, w drugim płynne. Połączyć zawartość obu naczyń, wymieszać dodając jabłka. Ciasto nałożyć do formy na muffinki wyłożone papilotkami do ok 3/4 ich wysokości, z wierzchu posypać orzechami.

Piec około 20-25 minut w temperaturze ok 190 stopni (do suchego patyczka). Wystudzić na kratce. Smacznego!