Składniki do placka:
– 2,5 szklanki mąki tortowej
– 4 jajka
– 1 szklanka maślanki
– pół szklanki oliwy
– 1 mały proszek do pieczenia
– 1 cukier waniliowy
– 1 szklanka cukru
Wszystkie składniki miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Potem masę wykładamy na przygotowaną wcześniej na blachę (wysmarowaną tłuszczem oraz wyłożoną pergaminem lub posypaną bułką tartą). Na to kładziemy POLSKIE JABŁKA :-), pyszne i rumiane pokrojone w kawałeczki.
Owoce lekko posypujemy bułką tartą. Wszystko posypujemy kruszonką. Poniżej przepis na kruszonkę.
Składniki do kruszonki:
– 1 szklanka mąki krupczatki
– pół kostki margaryny Kasi
– 1 szklanka cukru
Składniki ugniatamy, aż powstanie kruszonka. Posypujemy nią placek.
Placek pieczemy przez 1 godz. w temp. 180 st. Piekarnik ustawić na program „góra – dół”. Po upływie 1 godz. sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto się upiekło. Warto zostawić placek jeszcze w piekarniku 5 min.
Co ważne ciasto zawsze wychodzi i jest bardzo smaczne!