Składniki ciasta:
– 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
– 1 płaska łyżeczka sody
– szczypta soli
– 1 łyżeczka mielonego cynamonu
– 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
– 3/4 szklanki cukru
– 3/4 szklanki oleju
– 2 duże jajka
– 1/3 łyżeczki aromatu waniliowego
– 2 średniej wielkości jabłka, obrane, bez gniazd nasiennych, drobno pokrojone
Polewa na ciasto:
– 100 g białej czekolady
– 1/2 łyżeczki cynamonu
Wykonanie:
- 1. Piekarnik nastawić na temp. 180 st. (funkcja góra – dół).
- Do miski przesiać mąkę. Dodać sodę, szczyptę soli, przyprawy i cukier. Dobrze wszystko wymieszać.
- Do drugiej miski dać olej, jajka i aromat i wymieszać aż do połączenia się składników.
- Do miski z mąką wlać zawartość drugiej miski, dodać jabłka i krótko wymieszać łyżką, tylko do chwili zwilgotnienia składników.
- Ciasto przełożyć do foremki keksówki o wymiarach 25 cm / 12 cm wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Ciasto wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 60-65 min. na najniższym poziomie. Po upieczeniu ciasto wyjąć z piekarnika i poczekać do ostygnięcia.
- Czekoladę roztopić na parze. Dodać cynamon i wymieszać. Powstała masę rozprowadzić równomiernie na upieczonym cieście. Ciasto podawać pokrojone w grube plastry. Smacznego!